Uniknya Bahasa Melayu


INDAHNYA BAHASA INDONESIA, UNIKNYA BAHASA MELAYU

Mari rileks sebentar, sekadar joke…


A. INDONESIA : Kementerian Hukum dan HAM
B. MALAYSIA : Kementerian Tuduh Menuduh

A. INDONESIA : Kementerian Agama
B. MALAYSIA : Kementerian Tak Berdosa … ( oh please…)

A. INDONESIA : Angkatan Darat
B. MALAYSIA : Laskar Hentak-Hentak Bumi ( Kalo Laut hentak2  aer kali yak?)

A. INDONESIA : Angkatan Udara
B. MALAYSIA : Laskar Angin-Angin

A. INDONESIA : ‘Pasukaaan bubar jalan !!!’
B. MALAYSIA : ‘Pasukaaan cerai berai !!!’

A. INDONESIA : Merayap
B. MALAYSIA : Bersetubuh dengan bumi ( bageimana cuba ? )

A. INDONESIA : rumah sakit bersalin

B. MALAYSIA : hospital korban lelaki (bener juga sih…)

A. INDONESIA : telepon selular
B. MALAYSIA : talipon bimbit

A. INDONESIA : Pasukan terjung payung
B. MALAYSIA : Aska begayut

A. INDONESIA : belok kiri, belok kanan

B. MALAYSIA : pusing kiri, pusing kanan ( kalo breakdance apaan? )

A. INDONESIA : Departemen Pertanian

B. MALAYSIA : Departemen Cucuk Tanam ( yuu marie,)

A. INDONESIA : 6.30 = jam setengah tujuh

B. MALAYSIA : 6.30 = jam enam setengah

A. INDONESIA : gratis bicara 30menit

B. MALAYSIA : percuma berbual 30minit

A. INDONESIA : tidak bisa

B. MALAYSIA : tak boleh

A. INDONESIA : WC

B. MALAYSIA : tandas

A. INDONESIA : Satpam/sekuriti

B. MALAYSIA : Penunggu Maling ( ngarep banget di malingin yak mpe ditungguin )

A. INDONESIA : Aduk

B. MALAYSIA : Kacau

A. INDONESIA : Di aduk hingga merata

B. MALAYSIA : kacaukan tuk datar

A. INDONESIA : 7 putaran

B. MALAYSIA : 7 pusingan

A. INDONESIA : Imut-imut

B. MALAYSIA : Comel benar

A. INDONESIA : pejabat negara

B. MALAYSIA : kaki tangan negara

A. INDONESIA :bertengkar

B. MALAYSIA : bertumbuk

A. INDONESIA : pemerkosaan

B. MALAYSIA : perogolan

A. INDONESIA : Pencopet

B. MALAYSIA : Penyeluk Saku

A. INDONESIA : joystick

B. MALAYSIA : batang senang (maksud loe..??)

A. INDONESIA : Tidur siang

B. MALAYSIA : Petang telentang ( kalo tidur malem “gelap tengkurep” donk)

A. INDONESIA : Air Hangat

B. MALAYSIA : Air Suam

A. INDONESIA : Terasi

B. MALAYSIA : Belacan

A. INDONESIA : Pengacara

B. MALAYSIA : Penguam

A. INDONESIA : Sepatu

B. MALAYSIA : Kasut

A. INDONESIA : Ban

B. MALAYSIA : Tayar

A. INDONESIA : remote

B. MALAYSIA : kawalan jauh

A. INDONESIA : kulkas

B. MALAYSIA : peti sejuk

A. INDONESIA : chatting

B. MALAYSIA : bilik berbual

A. INDONESIA : rusak

B. MALAYSIA : tak sihat

A. INDONESIA : keliling kota

B. MALAYSIA : pusing pusing ke bandar

A. INDONESIA : Tank

B. MALAYSIA : Kereta kebal (suntik kale..???)

A. INDONESIA : Kedatangan

B. MALAYSIA : ketibaan ( untung bukan ketibanan )

A. INDONESIA : bersenang-senang

B. MALAYSIA : berseronok

A. INDONESIA : bioskop

B. MALAYSIA : panggung wayang

A. INDONESIA : rumah sakit jiwa

B. MALAYSIA : gubuk gila

A. INDONESIA : dokter ahli jiwa

B. MALAYSIA : Dokter gila ( lu gilaaaaaaaaaaa )

A. INDONESIA : narkoba

B. MALAYSIA : dadah

A. INDONESIA : pintu darurat

B. MALAYSIA : Pintu kecemasan

A. INDONESIA : hantu Pocong

B. MALAYSIA : hantu Bungkus ( pesen atu donk bang!!!)

Sumber: email temans

9 responses

  1. Emang sih kalau dari kita orang indoensia sendiri bahasa yang dipakai orang malaysia terdengar aneh. tapi buat mereka saya kira biasa saja..mungkin sebaliknya bagi mereka bahasa kita juga aneh

  2. kok gini sih???

  3. apa benar itu semua, mungkin sebagian benar tapi untuk nama instansi tolong dicek dulu ke mereka.

  4. bismillaah…

    wah… yang bikin lucu bukan bahasa Malaysia-nya, tapi komentar antum itu yang bikn ketawa……lucu…

    tapi, indah atau tidaknya ya relatif…. bagi kita bahasa kita indah, bagi mereka bahasa mereka indah…

    Setujuuuuu….!!

  5. ya telinga kita tidak biasa aja dengan bahasa saudara kita serumpun ini,cocok bgi kita tidak bagi yang lain,lihatlah logat kita aja yang Indonesia,jawa halus,padang dll,kalau kita perhatikan logatNya he bs-bs salah paham,betul ngga

  6. INDONESIA : Kementerian Hukum dan HAM
    MALAYSIA : “Kementerian Tuduh Menuduh” – istilah ini tiada di malaysia. Untuk mengetahui tentang kementerian2 di malaysia anda boleh pergi ke link ini : http://lib.upm.edu.my/bm/mfed.html

    INDONESIA : Kementerian Agama
    MALAYSIA : “Kementerian Tak Berdosa” – istilah ini tiada di malaysia. Untuk mengetahui tentang kementerian2 di malaysia anda boleh pergi ke link ini : http://lib.upm.edu.my/bm/mfed.html

    INDONESIA : Angkatan Darat
    MALAYSIA : Tentera Darat

    INDONESIA : Angkatan Laut
    MALAYSIA : Tentera Laut

    INDONESIA : Angkatan Udara
    MALAYSIA : Tentera Udara

    INDONESIA : Pasukan bubar jalan !!!
    MALAYSIA : “Pasukan cerai berai !!!” – istilah ini tiada di malaysia.

    INDONESIA : Merayap
    MALAYSIA : Merayap

    INDONESIA : Purnawirawan militer
    MALAYSIA : “Pasukan tak berguna” – istilah ini tiada di malaysia.

    INDONESIA:rumah sakit bersalin
    MALAYSIA: hospital bersalin

    INDONESIA : menteri kehutanan
    MALAYSIA: “menteri semak belukar’ – – istilah ini tiada di malaysia. Untuk mengetahui tentang kementerian2 di malaysia anda boleh pergi ke link ini : http://lib.upm.edu.my/bm/mfed.html

    INDONESIA : telepon selular
    MALAYSIA: telefon bimbit

    INDONESIA: toilet
    MALAYSIA: Tandas

    INDONESIA : Pasukan terjung payung
    MALAYSIA : Pasukan payung terjun

    INDONESIA: ES Campur
    MALAYSIA: ABC(Air Batu Campur)

    INDONESIA : belok kiri, belok kanan
    MALINGSIA : pusing kiri, pusing kanan

    INDONESIA : penghapus
    MALINGSIA : penghapus

    INDONESIA : Departemen Pertanian
    MALAYSIA : “Departemen Cucuk Tanam” – istilah ini tiada di malaysia. Untuk mengetahui tentang kementerian2 di malaysia anda boleh pergi ke link ini : http://lib.upm.edu.my/bm/mfed.html

    INDONESIA : sendok
    MALAYSIA : senduk

    INDONESIA : 6.30 = jam setengah tujuh
    MALAYSIA : 6.30 = Pukul enam setengah

    INDONESIA: gratis ngobrol 30menit
    MALINGSIA: percuma berbual 30 minit

    INDONESIA: tidak bisa
    MALINGSIA: tidak boleh

    INDONESIA: ok lah, gw mo tidur dulu
    MALINGSIA: ok lah, aku nak tidur

    INDONESIA : Biji P*l*r
    MALAYSIA : testis

    INDONESIA : anak kecil
    MALAYSIA : kanak-kanak

    INDONESIA: Satpam
    MALAYSIA: “Penunggu Maling” – Istilah ini tidak wujud si Malaysia.

    INDONESIA : Mil/per-jam (MPH)
    MALAYSIA : Penggunaan kiraan standard di malaysia ialah Kilometer per Jam (KMH)

    INDONESIA : Polisi
    MALAYSIA : Polis

    INDONESIA: Aduk
    MALAYSIA : Kacau atau campur

    INDONESIA : PANTAT
    MALAYSIA : bahagain sulit wanita atau alat kelamin wanita

    INDONESIA: Di aduk hingga merata
    MALAYSIA : Di kacau hingga sebati

    INDONESIA: anak kecil lagi kejar-kejaran
    MALAYSIA : kanak-kanak berkejar-kejaran

    INDONESIA : 7 putaran
    MALAYSIA : 7 pusingan

    INDONESIA : pejabat negara
    MALAYSIA : di malaysia “kaki tangan negara” ialah mereka yang bekerja dengan jabatan atau agensi2 Kerajaan.

    INDONESIA :bertengkar
    MALAYSIA: bertengkar

    INDONESIA : pemerkosaan
    MALAYSIA : pencabulan

    INDONESIA : Pencopet
    MALAYSIA : Penyeluk Saku

    INDONESIA: joystick
    MALAYSIA: joystick

    INDONESIA : Tidur siang
    MALAYSIA: tidur siang

    INDONESIA : ONA*N*
    MALAYSIA : Onani

    INDONESIA: cuci mobil
    MALAYSIA: cuci kereta

    INDONESIA: lemari es
    MALAYSIA: peti sejuk atau peti ais

    INDONESIA : Air Hangat
    MALINGSIA : Air Panas

    INDONESIA : Tahun Lalu
    MALINGSIA : Tahun Lepas

    INDONESIA : Pengacara
    MALAYSIA : di malaysia Penguam maksudnya lawyer.. pengacara ialah seprti DJ, Host atau juru cakap di dalam majlis2

    INDONESIA : Sepatu
    MALAYSIA : Kasut

    INDONESIA : remote
    MALAYSIA : Alat kawalan jauh

    INDONESIA : chatting
    MALAYSIA : berbual

    INDONESIA : selang air
    MALAYSIA : “karet” – istilah ini tidak wujud di malaysia

    INDONESIA : rusak
    MALAYSIA :rosak

    INDONESIA : rusak
    MALAYSIA :di malaysia “bomba” ialah nama pasukan petugas and penyelamat. Link : http://www.bomba.gov.my

    INDONESIA : sabuk pengaman di pesawat
    MALAYSIA :di malaysia “tali keledar” ialah tali pinggang keselamatan di dalam kenderaan.. “seat belt”

    INDONESIA : keliling kota
    MALAYSIA : keliling kota

    INDONESIA: aqua= air mineral
    MALAYSIA: air mineral

    INDONESIA : Tank
    MALAYSIA : Kereta kebal

    INDONESIA : Jalan-jalan
    MALAYSIA : Makan angin

    INDONESIA : Helm
    MALAYSIA : Topi Keledar

    INDONESIA : Kedatangan
    MALAYSIA : ketibaan

    INDONESIA : bersenang-senang
    MALAYSIA : berseronok

    INDONESIA : Penjudi
    MALAYSIA : di malaysia “Kaki Judi” ialah peribahasa atau gelaran bagi orang yang suka berjudi

    INDONESIA : Pemabuk
    MALAYSIA : di malaysia “Kaki Botol” ialah peribahasa atau gelaran bagi orang yang suka minum arak

    INDONESIA :rumah sakit jiwa
    MALAYSIA : Hospital sakit Jiwa

    INDONESIA : dokter ahli jiwa
    MALAYSIA : Doktor psikatari

    INDONESIA : Pintu darurat
    MALAYSIA : Pintu kecemasan

    INDONESIA : Hantu Pocong
    MALAYSIA : hantu Pocong atau hantu bungkus

    Ane ambil dari: http://www.permanaj.net/2008/05/bahasa-malaysia-dan-bahasa-indonesia.html

    Tulisan di atas mohon tidak ditanggapi serius, ini hanyalah joke yang sering juga dilontarkan temen-temen editor untuk menghilangkan penat dan tidak ada arah untuk menjatuhkan atau merendahkan bahasa tetangga kita.

  7. kita boleh lihat sendiri kebanaran dia

  8. ia aku dah dapat lihat kebenaran ia

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: